De Kustwacht van Suriname en het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) hebben samen met het United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) Global Maritime Crime Programme (GMCP) de vierde Maritime Operations Centres (MOC) conferentie georganiseerd. Suriname trad dit jaar op als gastland; de bijeenkomst vond plaats van 4 tot en met 6 maart 2025 in de multifunctionele zaal ‘Ondro Oso’ van de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS).
Het hoofddoel van de conferentie was het versterken van de maritieme veiligheid en de samenwerking tussen landen in de zuidelijke Caribische regio. Vertegenwoordigers van defensie- en kustwachtorganisaties uit Suriname, Barbados, Guyana en het Regional Security System (RSS) deelden ervaringen en kennis om gezamenlijk illegale activiteiten zoals drugssmokkel, illegale visserij en grensoverschrijdende criminaliteit effectiever aan te pakken. Door onvoorziene omstandigheden was Trinidad & Tobago dit jaar niet aanwezig.
Ook de Maritieme Politie, Douane Maritiem, het Nationaal Leger en functionarissen van het DNV leverden een belangrijke inhoudelijke bijdrage. Volgens majoor Radjoe Bhola, waarnemend directeur van de Kustwacht, zijn tijdens de conferentie drie speerpunten vastgesteld: het sluiten van bilaterale samenwerkingsovereenkomsten, het verbeteren van de gezamenlijke aanpak van maritieme criminaliteit en het intensiveren van informatie-uitwisseling.
Joshua Arterta, program officer bij UNODC, sprak zijn waardering uit voor de organisatie en benadrukte dat nauwe samenwerking en snelle informatie-uitwisseling cruciaal zijn om maritieme dreigingen het hoofd te bieden. UNODC werkt sinds 2023 aan MOC-to-MOC-samenwerking en zet zich daarnaast in voor fondsen en donoren die kustwachten en maritieme organisaties financieel of materieel kunnen ondersteunen.
Naast uitbreiding van de samenwerking met landen in de regio kijkt de organisatie ook naar nauwere banden met Frans-Guyana, Frankrijk en Nederland, gezien de gezamenlijke belangen. De Kustwacht van Suriname heeft aangekondigd dat binnenkort een nationaal Maritime Operation Centre zal worden opgezet. Uiteindelijk moet dit uitgroeien tot een Joint Maritime Operation Centre waarin alle operationele diensten — zoals de Maritieme Politie, Douane, het Nationaal Leger en de Kustwacht — intensief samenwerken.
Het betrekken van Frans-Guyana bij deze samenwerking is een volgende stap en hierover zal Suriname samen met UNODC in overleg gaan.
Majoor Bhola benadrukte dat de Kustwacht op verzoek van de UNODC de organisatie van de conferentie heeft geleid, in nauwe samenwerking met het DNV en met steun van Canada als sponsor. “We hebben samen knelpunten in kaart gebracht die de komende tijd verder zullen worden aangepakt,” aldus Bhola.