Januari 2017
Het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) wordt per resolutie opgericht en geïnstalleerd door de President van Suriname.
Januari 2018
De directeur van DNV houdt de ‘Opo Jari’-speech waarin de missie en visie van de organisatie worden uiteengezet.
Januari 2018
Start van de upgrade van het Border Management System (BMS).
April 2018
Start van het Safe City-project.
December 2018
DNV draagt bij aan het opstellen van operationele protocollen, het aanwijzen van cameragebieden in samenwerking met het Korps Politie Suriname (KPS), de coördinatie tussen E-Gov en KPS, het inzetten van DNV-personeel in het Command Center, monitoring van camerabeelden. (Partners: Telesur, DNV, E-Gov, KPS, Huawei)
Juni 2019
Ondertekening van de overeenkomst tussen DNV en de Verenigde Staten voor het Passagiersinformatiesysteem (APIS).
Juni 2019
DNV is gastheer van de EU-CELAC High-Level Meeting.
Juni 2019
DNV is gastheer van de CARICOM IMPACS Intel Meeting.
September 2019
Lancering van het Drugs Masterplan 2019–2023.
September 2019
De minister van Binnenlandse Zaken installeert verkiezingscommissies in Suriname.
September 2019
DNV ontvangt de Skills of the Future Award van het Chinese technologiebedrijf Huawei.
November 2019
Implementatie van het nieuwe Border Management System op alle grensposten van Suriname. Dit zorgt voor een efficiëntere controle van inkomend en uitgaand verkeer, betere gegevensregistratie, en verhoogde veiligheid bij de grensovergangen.
November 2019
Integratie van het BMS met APIS en VFS.
December 2019
Formele institutionalisering van het Directoraat Nationale Veiligheid.
Januari 2020
Installatie van de DNV-co-voorzitter in de verkiezingscommissie.
Maart 2020
DNV neemt zitting in het Nationaal COVID-19 Managementteam.
Maart 2020
Start van Safe City Project Fase 2: landelijke uitbreiding van het cameranetwerk in alle districten.
28 maart – 9 april 2025
Tussen 28 maart en 9 april 2025 zijn 19 functionarissen van het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) en het Nationaal Leger (NL) getraind door MAG in het herkennen, behandelen en vernietigen van obsolete explosieven met een totaalgewicht van 15 ton. Hierbij ging het om 4292 gevaarlijke items, waaronder RGP-raketten, mortieren, handgranaten, antitankraketten en fragmentatieraketten. De voortzetting van de vernietiging is gepland voor begin augustus 2025. MAG zal voorzien in benodigde materialen zoals boosters, detonatorkoord en een vernietigingsmachine voor het NL.
11-13 juni 2024
Van 11 tot en met 13 juni 2024 werd er een training georganiseerd door UNODC, met financiering van de Duitse overheid. De training richtte zich op de detectie en identificatie van illegale vuurwapens, hun onderdelen en munitie. In totaal werden 28 functionarissen uit verschillende veiligheidsinstanties getraind: KPS (6), JIT (1), Douane (2), Defensie (5), Nationaal Leger (2), Openbaar Ministerie (2), Kustwacht (2) en DNV (8).
29 juni 2025
Dit project begon in de periode van 28 mei tot en met 1 juni 2023 met een eerste assessment en de toekenning van financiering door MAG. Een gedetailleerd vervolgassessment werd uitgevoerd tussen 28 maart en 11 april 2025, waarbij vrijwel alle opslaglocaties werden beoordeeld, met uitzondering van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Tijdens deze fase werden ook de Marinebasis en de Militaire Kazerne Waramoerie in Apoera toegevoegd. De bevindingen zijn gedeeld met relevante stakeholders voor goedkeuring en daarna teruggestuurd naar MAG. Op dit moment, per 29 juni 2025, is de aanbestedingsprocedure in volle gang. MAG heeft voorgesteld om het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) als proefproject uit te voeren. Na een succesvolle afronding van dit proefproject worden de overige locaties aangepakt in afstemming met alle betrokken partijen. Het gehele proces verloopt volgens het adviesdocument van 2023.
Juli 2024
Op 31 juli nam de Amerikaanse ambassade in Paramaribo deel aan een belangrijke workshop over milieumisdrijven, georganiseerd door UNODC in samenwerking met het Surinaamse Directoraat Nationale Veiligheid en USAID. Ongeveer 25 vertegenwoordigers van sleutelinstellingen kwamen bijeen om strategieën te bespreken tegen milieumisdrijven en gerelateerde misdrijven zoals witwassen. De Amerikaanse ambassadeur, Robert Faucher, prees Suriname voor de vooruitgang in milieuprestaties en benadrukte het belang van samenwerking met de VS in het kader van milieubescherming. Tijdens de workshop werden enquêtegegevens gepresenteerd, gevolgd door brainstormsessies, prioritering van ideeën en een gezamenlijke actieplanning. De bijeenkomst markeert een belangrijke stap in de aanpak van milieumisdrijven en benadrukt de gedeelde inzet voor duurzame ontwikkeling en het behoud van natuurlijke hulpbronnen.
14-20 augustus 2024
In de periode van 14 tot en met 20 augustus 2024 werd een intensieve training georganiseerd door MAG in samenwerking met Caricom IMPACS. De focus lag op het beheer van wapens en munitie volgens de internationale IATG-richtlijnen en de herkenningsstandaarden van MOSAIC. Aan de training namen functionarissen deel van onder meer het DNV, Openbaar Ministerie, KPS, Douane, Defensie (Militaire Politie), Nationaal Leger, BBS, CBvS, KPA en LBB. Als vervolgtraject werd een gratis online cursus van GICHD beschikbaar gesteld, met ondersteuning van MAG-experts. Drie deelnemers uit Suriname – één van DNV en twee van het Nationaal Leger – hebben het theoretische gedeelte inmiddels afgerond en wachten op het praktijkexamen.
21 augustus 2024
Op 21 augustus 2024 vond een training plaats gericht op procedures voor het vernietigen van vuurwapens en munitie volgens internationaal geaccepteerde normen. Op die dag werden ook 95 vuurwapens vernietigd in een gezamenlijke actie van MAG en Caricom IMPACS, gesponsord door de Amerikaanse overheid. In totaal werden 26 medewerkers getraind, afkomstig van diverse instanties: Directoraat Nationale Veiligheid (2), Openbaar Ministerie (2), Korps Politie Suriname (5), Douane (1), Defensie/Militaire Politie (2), Nationaal Leger (5), BBS (2), Centrale Bank van Suriname (3), KPA (1) en LBB (2).
13-15 november 2024
Van 13 tot en met 15 november 2024 vond een reeks activiteiten plaats gericht op het versterken van de aanpak van vuurwapencriminaliteit. Er werd een training gegeven aan 26 deelnemers uit verschillende autoriteiten, waaronder Douane, Korps Politie Suriname (KPS), Militaire Politie (MP), Kustwacht Suriname (KWS), Defensie en het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV). De training richtte zich op het gebruik van het e-Trace systeem van CGIU (Caricom IMPACS) voor het traceren van gevonden vuurwapens. Vooralsnog is alleen het KPS geautoriseerd om dit systeem actief te gebruiken. Daarnaast is gewerkt aan het implementeren van een uniform protocol voor de inbeslagname van vuurwapens, waarbij de bestaande procedures van verschillende instanties in kaart zijn gebracht. Zo past het KPS eigen vernietigingsprocedures toe, terwijl de KPA en BBS zich baseren op richtlijnen van het Nationaal Leger, dat eveneens een eigen vernietigingsprocedure hanteert. De Douane volgt de vastgestelde procedures voor de in- en uitvoer van wapens. Verder werd de capaciteit van binnenlandse e-platforms voor het verzamelen, analyseren en delen van inlichtingen over vuurwapens en gerelateerde criminaliteit versterkt. Hoewel meerdere functionarissen zijn getraind in het gebruik van e-Trace, mogen KPS-medewerkers volgens de huidige regels geen fotomateriaal uploaden zonder tussenkomst van de Forensisch Onderzoeksafdeling. Toegang tot het platform wordt bepaald door de korpschef. Er is een voorstel gedaan om een rooster van bevoegde experts samen te stellen die binnen 24 uur informatie van in beslag genomen wapens kunnen uploaden, om zo de informatie-uitwisseling te versnellen. Tot slot werd op 29 mei 2025 een alertmelding ontvangen van Caricom IMPACS over een toename in de inbeslagname van illegale wapens in de regio. Deze melding, met bijbehorende aanbevelingen, is op 10 juni 2025 gedeeld met de relevante stakeholders.
21 november 2024
Op deze datum is vastgesteld dat alle publieke stakeholders, waaronder het Korps Politie Suriname (KPS), Nationaal Leger (NL), Directoraat Nationale Veiligheid (DNV), BBS, KPA, Centrale Bank van Suriname (CBvS) en LBB, hun wapeninventaris op orde hebben. Bij het Openbaar Ministerie (OM) is een speciale desk ingericht die de wapeninventaris van de particuliere sector bijhoudt.
27-28 november 2024
Op 27 en 28 november 2024 volgden medewerkers van KPS, de Militaire Politie (MP) en het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) een training in het gebruik van het IBIS-systeem van Forensic Technology. Deze training vond plaats in het forensisch laboratorium aan de Havenlaan, waar het systeem op 14 december 2024 formeel werd overgedragen en geïnstalleerd. Hoewel meerdere deelnemers succesvol zijn getraind, is daadwerkelijke toegang tot het IBIS-platform beperkt tot medewerkers van het KPS/Forensisch Onderzoek en de MP. De DNV-deelnemers hebben enkel toegang tot het bijbehorende e-learning platform.
12-13 Maart 2025
Het seminar, georganiseerd door de NMA, is gericht op het aanpakken van de toenemende milieuproblemen in Suriname. Volgens NMA-directeur Vanuessa Gefferie is samenwerking en bewustwording essentieel om milieuveiligheid te verbeteren. Minister Marciano Dasai (ROM) benadrukte het belang van duurzaam beleid, technologie en het gebruik van data, zoals via het Geo-Intelligent Spatial Hub-platform, om milieuproblemen effectief aan te pakken en economische ontwikkeling in balans te brengen met milieubescherming. Het seminar bracht vertegenwoordigers samen van verschillende ministeries, handhavingsinstanties, academische instellingen en technische experts. In werksessies voeren deelnemers een SWOT-analyse uit en bespreken zij samenwerkingsmogelijkheden en vervolgstappen om de milieuveiligheid structureel te versterken.
18-19 Maart 2025
Op 18 en 19 maart 2025 vond een workshop plaats met nationale stakeholders, gericht op het harmoniseren van de Surinaamse vuurwapenwetgeving met internationale verdragen en instrumenten. Deze sessie volgde op de goedkeuring van de Procureur-Generaal in november 2024 om gebruik te maken van ondersteuning van UNODC voor de wettelijke screening. Reeds ontwikkelde wetgevingsproducten en concepten werden vooraf gedeeld met UNODC, dat tijdens de workshop waardevolle feedback gaf op bestaande hiaten. Een conceptwetsvoorstel zal worden uitgewerkt door het juridisch team van UNODC. Op 19 maart 2025 werd dit traject ook besproken met de Procureur-Generaal bij het Hof van Justitie, mw. mr. Garcia Paragsingh.